Ostrov života

 
  zpět

Ostrov života zrušil Benefiční koncert, místo příprav šije roušky

autor: Věra Baumgartnerová datum zveřejnění: 26.3.2020 zdroj: Občanské sdružení Hrádek nad Nisou – OSTROV ŽIVOTA

 

Zapsaný spolek Hrádek nad Nisou – Ostrov života zastihla pandemie koronaviru uprostřed příprav na jubilejní 10. Benefiční koncert. Jeho termín byl naplánovaný na 16. květen.

 

Vzhledem k vyhlášení nouzového stavu a vývoji situace jsme se po pečlivém uvážení rozhodli letošní koncert zrušit. Svoji energii nyní vkládáme do pomoci potřebným. Šijeme roušky, pomáháme seniorům a spolupracujeme s vedením města na distribuci ochranných pomůcek těm, kdo je potřebují.
 
            Letošní koncert měl být výjimečný. V jubilejním 10. ročníku jsme chtěli zúročit všechny zkušenosti, které jsme nasbírali v uplynulých letech, a především mělo být letošní setkání obrovským poděkováním všem, kdo se na organizaci minulých ročníků podíleli. Rozhodnutí koncert zrušit proto bylo velmi těžké a dlouho jsme ho oddalovali. Dva měsíce před termínem už jsme měli nasmlouvané účinkující, domluvené veškeré technické zázemí i pomoc mnoha dobrovolníků. Všem děkujeme za pochopení, s jakým na zprávu reagovali. Náhradní termín koncertu jsme nestanovili. Protože není jisté, kdy se situace u nás vrátí do normálu, rozhodli jsme se, že letos benefici vypustíme úplně a věříme, že v roce příštím ji budeme moci uspořádat v tradičním termínu, tedy třetí květnovou sobotu.
 
            Svou energii jsme přesměrovali do pomoci potřebným. Začátkem letošního roku jsme získali nové prostory v komunitním centru v Schubertově vile. Ještě jsme se ani nestačili přestěhovat, když na nás všechny dopadla opatření zavedená kvůli pandemii koronaviru. Jedním ze symbolů pomoci se staly roušky, které dle nařízení vlády všichni musíme nosit na veřejnosti. Jejich nedostatek na běžném trhu zmobilizoval celé Česko k šití. A šije se také v Schubertově vile.
            V nových prostorách máme ideální zázemí, které jsme v několika dnech proměnili v malou manufakturu. Nastěhovali jsme stoly, šicí stroje a pustili se do šití. Ve spolupráci s městem jsme rozjeli také distribuci roušek těm, kdo nemají možnost si je opatřit. V první řadě šlo především o seniory a zdravotníky. Postupně jsme začali roušky dodávat i jinam a díky vydatné pomoci hrádeckých švadlen, které pro nás šily doma, i darů z nejrůznějších hrádeckých komunit, jsme zvládli vybavit rouškami každého, kdo nás o to požádal. Jen během prvního týdne jsme rozdali kolem tisícovky roušek. Pomoc však přicházela i v jiné formě, mnoho lidí přivezlo látky nebo tkalouny, zásobili jste nás nejrůznějšími dobrotami a především obrovskou podporou vyjádřenou na dálku. Roušky šijeme dál a budeme tak činit tak dlouho, jak bude potřeba. V nemocnicích i jinde jich je stále nedostatek.
 
Opět se ukázalo, že Hrádek je místo, kde si lidé pomáhají. Všem za to patří náš obdiv a obrovský dík. Přejeme vám pevné zdraví a hodně sil v tomto mimořádném čase.

 

            Pro Občanské sdružení Hrádek nad Nisou - Ostrov života © 2015-2024 Roman Sedláček